Čo je to konjak?

Konjak je rastlina, celým menom Amorphallus konjak, ktorá je pestovaná v Japonsku vo vyšších nadmorských výškach. Rastlina sa vyskytuje predovšetkým v lokalitách mimo civilizácie a nie je tak toxikovaná nebezpečnými látkami. Pre potravinársky priemysel sa využíva jej hľuza, obsahujúca látku vlákninu nazývanú glukomanan, ktorá významne znižuje pocit hladu a vďaka tomu má veľmi priaznivé účinky pri redukcii hmotnosti. Konzumácia konjaku nie je nič nové. Japonci ho bežne využívajú pri výrobe rezancov, sušienok a ďalších pokrmov. Existujú tiež celé kuchárky, ktoré sa venujú kulinárstvu s touto plodinou.

Zdrojom veľmi cenenej vlákniny z Konjaku je mohutná hľuza s priemerom až 25 cm. Kalorická hodnota získanej vlákniny, tzv. glukomananu, je pre organizmus prakticky nulová. U vlákniny je bežné, že vstrebáva vodu, ale glukomanan má tieto účinky extrémne silné. Je totiž schopný nabobtnať až na úctyhodný 200násobok svojej pôvodnej veľkosti. Vďaka tomuto zväčšeniu vyvoláva zreteľný pocit sýtosti v žalúdku. Rôsolovitá hmota vytvorená z tejto vlákniny je schopná obaliť čiastočky potravy, tráviace enzýmy potom pôsobia pomalšie, a tým sa znižuje množstvo vstrebaných sacharidov. Glukomanan na seba viaže aj tuky a oleje a prirodzenou cestou ich vynáša z tráviaceho traktu.

5b59714dd8050-2365