Karelské pirohy po našom

Ak túžite preniknúť do tajov severskej kuchyne, ochutnajte typickú fínsku chuťovku – Karelské pirohy. Často sa pečú počas vianočných sviatkov, ale nájdete ich aj v miestnych pekárňach počas celého roka. Bežne sa servírujú k polievke na zajedanie, ku steaku zo soba alebo len tak. My sme pre vás pripravili variant z lístkového cesta, špeciálnej sticky ryže a lahodného nízkokalorického kečupu bez cukru a tuku.

Karelské pirohy po česku (2)

Ingrediencie na 8 pirohov:

Ako na to

Rozvaľkané lístkové cesto nakrájajte na rovnakých 8 obdĺžnikov. Prepláchnutú sticky ryžu chvíľku povarte v smotane, osoľte a pridajte nastrúhaný syr. Zmes nechajte vychladnúť. Vytvarujte z cesta pohárom (alebo inou formou) kruhové placky. Po 20 minútach dajte do stredu placky vrchovatú lyžičku ryžovej náplne. Okraje zdvihnite a miernym stlačením medzi prstami vytvarujte konce a ľahko zatlačte tak, aby zmes nevytiekla. Pečte pri teplote 180-200 stupňov približne 10 až 15 minút na plechu s papierom na pečenie. Po upečení potrite okraje pirohov rozpusteným maslom alebo vajíčkom a servírujte s nízkokalorickým kečupom či barbecue omáčkou. 

Tip: ak chcete upiecť Karelské pirohy podľa tradičného receptu, pripravte si cesto z jemne mletej žitnej múky, vody, lyžičky soli a masla na potretie.