“Tréning profesionála nesmie končiť po poslednom písknutí na ihrisku alebo v posilňovni,“ hovorí kondičný tréner Martin Iterský.

To sú slová nášho nového člena rodiny ambasádorov značky Slim Pasta, ktorý je viac ako 10 rokov kondičným trénerom. Jeho tréningy absolvovali desiatky bežných klientov, športových nadšencov, ale predovšetkým profesionálnych športovcov – od hokejistov, cez futbalistov či tenistov. Opýtali sme sa ho, aký je rozdiel medzi „bežným trénovaním“ a trénovaním profesionálnych športovcov, čo je jeho motivácia do výkonu a prečo si obľúbil Slim Pastu. 

Martin, mohol by si nám v skratke povedať, kadiaľ sa uberala tvoje profesijná dráha?

Od roku 2015 do roku 2018 som pôsobil ako kondičný tréner A-tímu HC Sparta Praha, potom som začal spolupracovať s hokejovým zväzom na rozvoji mladých nádejných hokejistov v tíme HC Stadion Litoměřice. Na to nadviazal môj ročný angažmán v ruskom Magnitogorsku, kde som sa venoval trénovaniu tímu KHL - Metallurg Magnitogorsk. V súčasnej dobe pôsobím v tíme U20 Českej reprezentácie a HC Stadion Litoměřice.  

Čím je pre teba šport, dá sa to popísať pár slovami?

Šport je pre mňa neodmysliteľnou súčasťou života. Väčšinu voľného času sa snažím venovať práve športu. Športujem už od malička, je to môj životný štýl. 

Keď trénuješ "bežných smrteľníkov" alebo profesionálnych športovcov, spájaš trénovanie vždy aj so stravovaním? 

U športovcov je strava súčasť výkonu, preto s nimi stravu rozhodne riešim. Povedal by som, že u bežnej populácie to nie je od úplného začiatku vždy správna taktika, zamerať sa aj na jedlo. Musíme sa snažiť ísť krok za krokom. Akonáhle sa klient začne pravidelne hýbať, je ideálny čas pridať ďalší krok, ktorým je kvalitná strava.  

Počas tvojej kariéry ti prešli rukami desiatky profesionálnych športovcov. V čom je odlišné trénovať profesionála od bežného neprofesionálneho športovca?

Po profesionálnych športovcoch môžete chcieť viac, je to ich práca. Je potrebné, aby sa svojmu telu venovali 24/7. Strava, tréning, regenerácia, suplementácia, spánok. Tréning profesionála nesmie končiť po poslednom písknutí na ihrisku alebo v posilňovni. Je to nekonečný proces zlepšovania svojho tela. Taký luxus pri neprofesionálnom športovcovi nemáte. Musí chodiť do práce alebo do školy a väčšinou nemá čas všetko podriadiť výkonu. 

Prežil si rok v Rusku. Dá sa v dvoch vetách popísať, aké to bolo?

Ufff. Bola to neskutočná skúsenosť a škola života. Zmenilo to môj pohľad na život aj na šport a tréning. Všetko v pozitívnom slova zmysle. Som vďačný za to, že som túto šancu dostal. 

Čo tamojšie jedlo? Jedol si tam niečo špeciálne?

Rusko je známe svojím borščom a peľmeňami (knedľami). V športovom prostredí je tam ako príloha si najzaužívanejšia pohánka namiesto klasickej ryže. Samozrejmosťou je kaviár. 

Ako motivuješ do tréningu sám seba?

To je väčšinou to najťažšie. Ak mám veľa práce, väčšinu svojej energie vkladám do svojich klientov, a preto nezostáva toľko síl na môj vlastný tréning. Posledné roky som sa preto naučil chodiť cvičiť skoro ráno pred prácou. Nabíja ma to energiou a viem, že potom už môžem dať klientom úplne všetko. Nie je sa na čo šetriť. 

Aké jedlo máš najradšej? 

To záleží od toho, či je zdravé alebo nezdravé ???? Zo zdravých je to kvalitný steak alebo morské plody. Z nezdravých určite lievance a štrúdľa. 

Kedy si sa po prvý raz dozvedel o konjaku a konjakových prílohách?

Pred necelými dvoma rokmi. Odporučil mi ho jeden z trénerov.  

Prečo si si obľúbil Slim Pastu?

Jem pomerne veľké objemy jedla a často sa mi stane, že už vo svojom dennom príjme nemám kaloricky dostatok miesta. Slim Pasta je v tomto ideálnou súčasťou jedálnička a jej príprava mi navyše ušetrí veľa času. 

A na záver. Aký šport by si nikdy nevyskúšal a prečo?

Mám strach z výšok a celkom rešpekt aj z hĺbky. Preto podobné športy, ako je napríklad skok do vody, horolezectvo alebo hĺbkové potápanie, radšej skúšať nebudem :)

Vďaka za rozhovor!

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie