“Najväčší problém pri stravovacích návykoch býva väčšinou pravidelnosť“, hovorí osobný tréner Dominik Trkan.

Každý začiatok roka býva plný predsavzatí a plánov. Aby ste pri nich vydržali dlhšie, ako sa roztopí januárový sneh, je potrebné mať dostatočnú pevnú vôľu a správne informácie. Prečo začať s úpravou jedálnička a pravidelným pohybom pozvoľna, aké chyby najčastejšie robíme pri našom stravovaní a aké je to vykonávať profesiu osobného trénera v čase zatvorených fitness centier? Na to vám odpovie náš ambasádor, kulturista a fitness tréner Dominik Trkan.

_DSC7846

Dominik, fitness centrá sú už dlhodobo zatvorené. Vyzerá to tak, že ešte nejaký čas aj zatvorené budú. Ako to človeka ovplyvní, keď mu zo dňa na deň zatvoria miesto, kde vykonáva svoju prácu?

Áno, moja profesia (a nielen tá) teraz zažíva krušné chvíle. Človek nemôže vykonávať svoju profesijnú činnosť, čím si zarába na živobytie. Tu hrá veľkú rolu psychika a kreativita človeka. Je potrebné sa prispôsobiť vzniknutej situácií a nájsť spôsob, ako z tej situácie vykorčuľovať čo najelegantnejšie a nepadnúť na dno. Našťastie, ja som mal možnosť zariadiť si telocvičňu v garáži, čo ma dosť psychicky podržalo.

Aký je bežne záujem ľudí o tréningy po vianočných sviatkoch? Vnímaš návaly nových ľudí, ktorí chcú hneď v januári cvičiť?

Január býva za normálnych okolností plný. Zatiaľ sú však fitness centrá stále zatvorené. Verím však, že keď sa situácia vráti do normálnych koľají, záujem o cvičenie bude väčší než inokedy. Samozrejme, je to kvôli covidu, ktorý má dopad predovšetkým na obéznych ľudí, diabetikov alebo všeobecne na ľudí s horšou imunitou. Fitko je najlepší nástroj na to, ako svoju imunitu posilniť, zlepšiť si kondíciu a so správnou životosprávou nám pomôže aj zhodiť kilá.

_DSC2791 (1)

Dominik, ako by sme mali najlepšie začať po sviatkoch s tréningom a správnym jedálničkom? Čo funguje najlepšie?

Rozhodne neotáľať a pustiť sa do toho hneď! Ale s rozumom. Odporúčam nastavenie tréningu a stravy, prispôsobenej vášmu telu, kondícii a osobným cieľom. Zo skúseností viem, že je lepšie začať skôr pozvoľna. Niekto má prebytočné kilá nie kvôli tomu, že by jedol zlé potraviny, ale je málo, napríklad len 1-2x denne. V tom prípade sa snažím klienta postupne týždeň čo týždeň dostať k piatim vyváženým jedlám denne. Tento proces môže byť u niekoho rýchlejší a u niekoho pomalší. Do 8 týždňov by však mal byť toho schopný docieliť každý. Ak sa vám to podarí, máte z veľkej časti vyhrané. Rozhodne neodporúčam žiadne radikálne „diéty“. Je nevyhnutné vybrať si životný štýl, ktorý ste schopní dodržiavať dlhodobo a ktorý vás bude uspokojovať.

Dobre, a aký by mal teda podľa teba byť úplne prvý krok po tom, čo sa rozhodneme cvičiť?

Každému, kto by chcel začať, odporúčam nájsť si kvalitného trénera. Ušetrí vám to veľa času a peňazí. Ak s cvičením nemáte skúsenosti, nepoznáte techniku a neviete, ako ovládať stroje, nie to ešte svoje vlastné telo, budete sa vo fitku zbytočne trápiť. Nebudete vedieť, akými cvikmi začať, ako správne dýchať atď. Navyše, osvojenie nesprávnej techniky cvičenia sa ťažko preúča. Aj keď sme práve uprostred pandémie pod vládnymi nariadeniami, ktoré obmedzujú osobný kontakt, je možné si nájsť trénera, ktorý vám tréningový plán pripraví a všetko môžete konzultovať online formou. A to vrátane správneho prevedenia samotných tréningov.

_DSC3217 (2) (1)

Ešte nám prezraď, čo vidíš ako najväčší problém pri stravovacích návykoch?

Za mňa je to jednoznačne pravidelnosť. Samozrejme, u každého to môže byť niečo iné – či už ide o prejedanie sa alebo práve naopak. Niekto je tak málo, že si poškodí svoj metabolizmus a ten nie je schopný spaľovať ani pri vysokom kalorickom deficite. Tam je potom potrebná dlhodobá spolupráca, smerujúca k náprave metabolizmu postupným pridávaním kalórií. Jesť málo totiž nie je vôbec zdravé ani kvôli hormonálnej činnosti V momente, keď sa nám rozhodia hormóny, to má vplyv na všetko – náladovosť, nespavosť alebo napríklad aj plodnosť. Pokúste sa jesť pravidelne, to je základ všetkého. Telo vám bude vďačné, že mu budete pravidelne dodávať jedlo a nebude si ukladať zásoby. Opäť platí, že pre dlhodobé udržanie nie je dobré, aby ste začali so striktnou diétou, pri ktorej ale potom nevydržíte. Ja odporúčam pravidlo 80:20 – to znamená 80 % zdravej vyváženej stravy a zvyšných 20 % si ponecháte na menej zdravé a kalorickejšie jedlá. Nebude tak pre vás psychicky náročné jedálniček dodržať a budete sa cítiť uvoľnenejší.

Ďakujeme ti za rozhovor Domink. Veríme, že tvoje rady pomôžu našim čitateľom nielen v tomto „novoročnom chudnúcom období“ :)

Taktiež ďakujem za rozhovor a všetkým držím palce! :)