Konjak je v poslednom čase skloňovaný predovšetkým v spojení s konjakovými prílohami, ktoré sú zdravou alternatívou bežných cestovín a ryže. Vo veľkej miere sa využívajú pri redukčných diétach, ale aj v rámci výživových obmedzení pri ochoreniach, ako je celiakia, diabetes či obezita. Ak ste sa týmto fenoménom, ktorý zahýbal tuzemským trhom, ešte nestretli, zbystrite.
Rastlina konjak, celým menom Amorphophallus konjac, sa v Ázii používa ako základ tamojšej kuchyne. Je zároveň dôležitým liekom používaným v tradičnej čínskej medicíne. Spočiatku ho ľudia považovali za nedostupnú pochúťku, ktorú si mohla dovoliť len tamojšia kráľovská rodina. Až v Číne ho po prvý raz označili za liečivú potravinu, ktorú z terapeutických dôvodov jedli budhistickí mnísi. Až asi pred 100 rokmi sa konjak stal dostupným pre všetkých obyvateľov Japonska. Odvtedy je jedným z najpopulárnejších druhov potravín v krajine a postupne si získava obľubu po celom svete.
Konjak je k dispozícii v mnohých rôznych formách, pričom najbežnejším spôsobom konzumácie sú konjakové cestoviny a ryža. A práve tieto produkty sú hitom posledných mesiacov aj u nás. Konjak sa pestuje v Ázii vo vyšších nadmorských výškach. Plantáže sa nachádzajú v horských oblastiach mimo civilizáciu, čím je zabezpečené, že rastliny a výrobky z nej nie sú kontaminované toxínmi. Pre potravinársky priemysel sa používa hľuza konjaku, ktorá rastie pod zemou. Z tejto hľuzy sa vyrába konjaková múka, ktorá je základom „zázračných“ konjakových príloh.
Najvýznamnejšou zložkou konjaku je vláknina glukomanan, ktorá má množstvo zdravotných výhod. Pomáha čistiť črevá, pôsobí ako probiotikum, znižuje cholesterol a pozitívne ovplyvňuje vstrebávanie cukrov a tuku v krvi. Najväčšiu pozornosť si však získala ako skvelý pomocník pri redukcii hmotnosti.
Slim Pasta: recept na zdravé chudnutie
To, že je vláknina dôležitá pre boj s nadbytočnými kilami, nie je žiadna novinka. Je však potrebné nájsť tú pravú. Kalorická hodnota glukomananu je pre organizmu veľmi nízka a na rozdiel od iných, vo vode rozpustných vláknin, dokáže absorbovať extrémne množstvo vody – až úctyhodný 50-násobok svojej pôvodnej hmotnosti. V žalúdku markantne zväčší svoj objem. Konjakové prílohy preto vyvolávajú, aj napriek zanedbateľnému energetickému obsahu, zreteľný pocit sýtosti a potláčajú hlad. Vďaka tomu sa v hojnej miere využívajú pri redukčných diétach, nadváhe a obezite.
Ak sa snažíte o zníženie svojej hmotnosti, alebo by ste radi odľahčili svoj jedálniček, tieto prílohy sú ideálnym riešením. Na slovenskom trhu ich môžete nájsť pod názvom Slim Pasta. Obsahujú 3 gramy glukomananu v 100 gramoch (jedna porcia). Predstavuje to dávku, ktorú potrebujete denne skonzumovať, aby ste začali chudnúť. Prílohy v náleve majú len 9 kalórií na 100 gramov, čo je približne o 94 % menej kalórií, ako majú bežné cestoviny či ryža. Sú úplne bez sacharidov, lepku, laktózy, cukru a tuku.
Konjakové prílohy Slim Pasta sa nemusia variť, čo vám ušetrí čas pri príprave jedál. Vďaka neutrálnej chuti si ich môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Ideálna je kombinácia so zeleninou na vegetariánsky spôsob alebo s mäsom a rybami. Slim Pasta je vhodná do polievok, ale aj na prípravu smoothies.
V ponuke nájdete rezance, špagety, fettuccine, penne, tagliatelle, lasagne, ale aj obľúbenú ryžu.