Prvé zmienky o paradajkových omáčkach pochádzajú z Talianska z 18. storočia. Tá „naša“ paradajková omáčka je typická svojou sladkastou chuťou a pripraviť sa dá mnohými spôsobmi. Napriek tomu, že ju sprevádza povesť tučnejšieho pokrmu, my sme si pre vás pripravili odľahčenú verziu, vďaka ktorej nemusíte svoju obľúbenú pochúťku z jedálnička vyradiť. Stačí klasickú prílohu v podobe cestovín alebo žemľovej knedle nahradiť nízkokalorickými konjakovými penne Slim Pasta v náleve.
Ingrediencie na 1–2 porcie:
- 1x balenie Slim Pasta penne v náleve
- 200 g hovädzie pliecko
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1,5 polievkovej lyžice ryžovej múky
- 140 g paradajkového pretlaku
- 1 ks mrkvy
- 1 ks cibule
- ½ zeleru
- ½ strúčika cesnaku
- 4 ks klinčekov
- 1 lyžica octu
- petržlenová vňať
- celé korenie, bobkový list
- soľ na dochutenie
Postup:
Mäso spolu s očistenou zeleninou zalejte približne 1,5 litrom vody a povarte domäkka. Medzitým na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, vmiešajte pretlak, minútku restujte a zasypte ryžovou múkou. Za stáleho miešania povarte ďalšiu pol hodinku. Následne vmiešajte vývar z mäsa, omáčku trošku osoľte a pridajte cukor, ocot a klinčeky. Omáčku potom 20 až 30 minút povarte. Prepasírujte omáčku cez sitko alebo vylovte všetko korenie, rozmixujte a dochuťte cukrom, soľou alebo korením. Vyberte penne z obalu, niekoľkokrát prepláchnite pod tečúcou vodou, ohrejte na panvici alebo v mikrovlnke. Mäso nakrájajte na plátky a môžete servírovať.