Mexická kuchyňa sa vyznačuje typicky výraznými chuťami a ingredienciami všetkých farieb. Základom sú fazule, chilli papričky, kukurica a kukuričná či pšeničná múka, z ktorej sa vyrába tradičné mexické pečivo – tortilla. Tieto ingrediencie sú základom pokrmu burrito, ktorý si získal obľubu po celom svete. Burrito znamená v španielčine „somárik“, pretože svojím tvarom pripomína balíky prevážané na chrbte somárov. My sme si burrito pripravili s nízkokalorickou ryžou Slim Pasta, ktorá túto lahôdku značne kaloricky odľahčí a vy si tak môžete bez výčitiek naservírovať „somárika“ navyše.
Ingrediencie na 2 porcie:
- 1 balenie konjakovej ryže Slim Pasta bez nálevu
- 4 väčšie pšeničné tortilly
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g čiernych fazúľ v konzerve
- 200 g syra cheddar
- 400 g drvených paradajok
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- čerstvý koriander
- 1 chilli paprička
- troška mletej papriky
- čierne korenie, soľ
Postup:
V hrnčeku rozohrejte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, chilli papričkou a restujte, kým nebude cibuľa urobená dosklovita. Do hrnca vložte hovädzie mäso a osmažte ho dohneda. Potom pridajte paradajky, mletú papriku, zmes osoľte, okoreňte, všetko dôkladne premiešajte a chvíľu duste. Otvorte obal ryže Slim Pasta, ryžu vysypte priamo do mäsového ragú, všetko opäť dôkladne premiešajte a pokrm ešte chvíľu ohrievajte. Po cca 5 minútach pridajte do zmesi scedené čierne fazule a opäť všetko premiešajte. Na záver pridajte nadrobno nasekaný koriander. Pripravte si tortilly. Môžete ich ohriať buď v mikrovlnnej rúre, alebo len tak nasucho na panvici. Keď budú tortilly hotové, nasypte na navrch strúhaný cheddar a pridajte ragú. Množstvo by malo byť také, aby sa dala tortilla pohodlne zabaliť a nič z nej nevytekalo. Prehnite prázdne okraje cez zmes a zabaľte do rolky. Burrito servírujte s kyslou smotanou.
TIP: tortilly môžete ešte vylepšiť. Posypte ich cheddarom a dajte zapiecť do rúry pri teplote 180 °C cca 8 - 10 minút.
Dobrú a ľahkú chuť! :)