Hovädzí vývar patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Nielen, že nás krásne zahreje a pomáha nám v boji s prechladnutím, ale dodá telu aj veľa potrebných živín. Navyše výborne chutí. My sme pre vás pripravili recept na odľahčený variant vývaru.
Namiesto bežných rezancov, ktoré sú kalorické a často si ich nemôžu dovoliť celiatici, sme použili nízkokalorické konjakové rezance Slim Pasta. Sú bezlepkové a majú len 9 kcal na 100 g. Zároveň sú úplne bez sacharidov, tukov a pridanej soli. Navyše obsahujú cennú vlákninu glukomanán, ktorá vás zasýti a pri dlhodobom užívaní znižuje cholesterol a pozitívne ovplyvňuje vstrebávanie cukrov a tukov v krvi.
Ingrediencie na 2 porcie:
- 1x balenie Slim Pasta rezancov v náleve,
- 450 g predného hovädzie mäsa s kosťou,
- 2 ks mrkvy,
- 100 g petržlenu,
- 1 ks cibule,
- ½ zeleru,
- 3 ks bobkového listu,
- 8 ks guľôčok celého korenia,
- 6 ks guľôčok nového korenia,
- petržlenová vňať, soľ, čierne korenie.
Ako na to
Koreňovú zeleninu ošúpte, očistite, umyte a nakrájajte na kúsky. Cibuľu ošúpte, rozpoľte a mäso opláchnite vo vode. Všetky ingrediencie vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a dajte variť. Vývar varte pri nízkej teplote najmenej tri hodiny. Čím dlhšie vývar varíte, tým bude lepší. Ak sa počas varenia na povrchu usadia nečistoty, pozbierajte ich naberačkou a odstráňte.
Po uvarení vytiahnite zeleninu a mäso. Vývar preceďte cez jemné sitko alebo plátno a vlejte späť do hrnca. Uvarené mäso vidličkou rozdeľte na vlákna a dajte ich spoločne so zeleninou, ktorú nakrájate na menšie kocky, tiež späť do hrnca s vývarom. Pridajte do vývaru čerstvú petržlenovú vňať a pripravte si rezance Slim Pasta. Rezance vyberte z balenia, v sitku prepláchnite pod studenou vodou, pridajte do hrnca s vývarom a ešte dve minúty zohrievajte. Nakoniec všetko dochuťte soľou a čiernym korením.
Tip: Pre ešte diétnejšiu verziu vývaru, nechajte vývar odležať cez noc v chladničke a na druhý deň z neho odstráňte tuk, ktorý sa usadil na povrchu.