Vegetariánske lasagne

História lasagní siaha až do stredoveku, ale ich pôvod je podľa historikov neistý. Pripisuje si ho taliansky Neapol, ale aj Angličania. V 14. storočí sa totiž totožný pokrm rovnakej receptúry servíroval na dvore anglického kráľa Richarda II. Väčšinou sa táto pochúťka pripravuje s mäsovým ragú, ale stále častejšie si získava obľubu aj ich vegetariánska verzia.

Preto sme túto verziu vybrali aj my a radi by sme vás pomocou tohto receptu zoznámili s konjakovými lasagnami Slim Pasta. Príprava konjakových lasagní je oproti bežným jednoduchšia, pretože cestoviny nie je potrebné variť. Vďaka ich nutričným hodnotám sa navyše zásadne zníži kalorická hodnota celého pokrmu, preto vás bešamel v recepte nemusí až tak trápiť, ak práve chudnete. Sú totiž úplne bez sacharidov a majú až o 94 % menej kalórií, ako majú bežné lasagne. 

_DSC1872 (1)

Ingredience pre dve osoby:

Ingrediencie:Screenshot_6

  • 2x balenie Slim Pasta Lasagne 
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g červenej šošovice
  • 1-2 ks šalotky
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 1x mrkva
  • kúsok zeleru
  • malé vrecko čerstvého baby špenátu
  • 1x plechovka lúpaných drvených paradajok
  • 200 g syra čedar
  • 400 g mozzarelly
  • olivový olej
  • maslo
  • citrón
  • korenie: bobkový list, tymia, mleté čierne korenie, soľ

Najskôr si pripravte omáčku. Šošovicu opláchnite a povarte cca 10 minút domäkka. Nakrájajte si najemno šalotku, cesnak, šampiňóny a nastrúhajte očistenú mrkvu a zeler. Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a zmes poduste. O cca 5 minút pridajte drvené paradajky, špenát, tymian, bobkový list a dochuťte soľou. Chvíľu nechajte ešte podusiť, aby sa s omáčkou zmiešali chute a vôňa korenia.  

Následne si pripravte bešamel. V hrnčeku rozohrejte maslo, pridajte múku a všetko premiešajte, kým nebudete mať jemnú konzistenciu. Postupne prilievajte smotanu a všetko opäť dôkladne premiešajte, aby bol bešamel bez hrudiek. Na záver pridajte korenie a pár kvapiek citróna.  

Predhrejte rúru na 180 °C.

Teraz vyberte z obalu plátky lasagní Slim Pasta, prepláchnite ich pod studenou vodou a rozložte na dosku, aby sa plátky narovnali. Pripravte si zapekaciu misku vymazanú olivovým olejom a začnite vrstviť lasagne s omáčkou. Ako prvé vložte do misky lasagne, následne omáčku, potom bešamel a všetko opakujte, kým nebude miska plná. Každú vrstvu lasagní jemne osoľte. Posledná vrstva by mala byť omáčka. Tú nakoniec posypte strúhaným čedarom a naň poukladajte na plátky nakrájanú mozarellu. 

Zapekajte cca 15 - 20 minút, kým nebude syr dozlata upečený. Podávajte ozdobené bazalkou alebo paradajkami.

Tip: Ak sa vyhýbate laktóze, použite namiesto bežnej smotany na varenie bezlaktózovú, ryžovú alebo sójovú alternatívu. 

Poznámka: Veľkosť jedného plátku lasagní Slim Pasta je 6x14cm, v jednom balení je cca 9 ks.