keto diéta je hitom: Pomôže vám s ňou Slim pasta!

Slávna diéta, ktorú svet miluje. A prečo? Práve pre jej účinky. Pomôže úspešne schudnúť a navyše sa vyhnete jojo efektu. Zatiaľ čo prijímate vysoké množstvo kvalitných bielkovín a len v minimálnej miere sacharidy, váš organizmus vďaka tomu začne spaľovať prebytočné tuky.

Vďačíme za ňu profesorovi z Harvardu Georgovi L. Blackburnovi, ktorý sa zaujímal o to, akým spôsobom ľudské telo nakladá s uloženými tukmi a následne ich spaľuje. Počas bežných diét síce tiež o tuky prichádzate, avšak jedná sa o tie pôvodom zo svalov, a to až zo 40 %. Svaly sú pokladané za účinné spaľovače tuku a akonáhle diétne snaženie skončíte, jojo efekt sa prihlási o slovo a výsledkom je rýchle priberanie na váhe. Blackburn však prišiel s poznatkom, že vďaka prirodzenému biologickému procesu menom nutričná ketóza môže telo čerpať tuky z prebytočných zásob, nie zo svalovej hmoty. Ketózu je možné naštartovať pomocou stravy bohatej na proteíny, bez nadbytku tukov a s minimom sacharidov.

Zázračné hmotnostné úbytky vďaka ketóze. O čo vlastne ide?

Vo chvíli, kedy presedláte na nízkosacharidovú diétu a s ňou spojený nízkosacharidový jedálniček, sa z tukových zásob začnú tvoriť mastné kyseliny, ktoré sa v pečeni premenia na tzv. ketolátky. Práve z nich potom organizmus získava požadovanú energiu. Zbavíte sa viditeľných tukových zásob, ale tiež vnútorného tuku tzv. viscerálneho, ktorý síce nevidíme, ale zato ohrozuje vnútorné orgány. V rámci diétneho režimu sa netrápite hladom, nie ste unavení ani vás nesužujú chute na sladké.

Do stavu ketózy sa dostanete v horizonte dvoch až štyroch dní od zahájenia keto diéty. Ketózu je možné tiež identifikovať pomocou testovacích prúžkov na dokazovanie ketónov v moči. Už po pár dňoch v ketóze môžete spozorovať stratu centimetrov aj prvých kíl. V začiatkoch diéty je možné stretnúť sa tiež s menej príjemnými symptómami, ktoré sprevádzajú nábeh na nový stravovací režim. Čoskoro ale odznejú. Najčastejšie sa jedná o únavu, bolesť hlavy, zápchu či hnačky. Niekto pociťuje silnejší zápach, alebo zvláštnu chuť v ústach. S tým pomôže žuvačka alebo bylinkový ústny sprej.

keto diéta: Čo (ne) jesť?

Ketonová diéta sa skladá z troch fáz: chudnúcej, stabilizačnej a fixačnej. Dá sa povedať, že diéta trvá niečo okolo troch mesiacov. Avšak je dôležité usilovať sa o racionálny a pestrý jedálniček najlepšie dlhodobo.

Aké potraviny sú povolené? Vždy záleží na tom, akou fázou aktuálne prechádzate. Všeobecne sa jedná o diétne mäso, ryby, morské plody, ďalej sú to vajcia, syry, jogurty, tvaroh a zelenina. Pokiaľ ste ešte nemali tú česť s avokádom, rozhodne mu dajte šancu. Čarovať na niekoľko spôsobov môžete s cuketou, brokolicou, karfiolom, dyňou, reďkvičkami a s kapustou. Dokonca si pochutnáte aj na orechoch. Medzi zakázané patrí pečivo a výrobky z bielej múky, strukoviny, alkohol, cukrovinky a potraviny obsahujúce prebytok tuku. Zabudnúť musíte rovnako na niektoré druhy ovocia.

Na podobnom princípe funguje tiež Atkinsonova alebo Dukanova diéta. Predtým, ako sa ale do diétneho režimu pustíte, neváhajte váš zámer prekonzultovať s odborníkmi. Keto diéta nie je vhodná pre tehotné ženy, osoby trpiace cukrovkou, obličkovými a pečeňovými problémami.

Skúste to so Slim pastou

Radi by ste sa pustili do keto diéty, ale zároveň sa nechcete vzdať obľúbených príloh? Neváhajte do kuchyne povolať nízkosacharidovú alternatívu Slim pasta k cestovinám či ryži. Bez výčitiek a s minimom kalórií si pochutnáte na kuracom, králičom alebo morčacom mäse a k tomu si naservírujete zdravé prílohy z konjaku. Tanier v rámci diéty vám nebude pripadať prázdny. Najete sa zdravo a navyše aj očami.

Lenka Zelnitiusová
Autorka článku