Ako vyzrieť na detoxikáciu organizmu?

Jarné mesiace sú pre očistnú kúru a detoxikáciu organizmu ako stvorené. Je totiž na čase uľaviť vnútorným orgánom a dopriať im odľahčenie od tučných potravín, nadbytku rafinovaného cukru, bielej múky a stužených tukov.

Ako spoznáte, že detox bude pre vás tým pravým?

Trápi vás mdlá a unavená pokožka, máte problémy s nepravidelným vyprázdňovaním, v ústach pociťuje nepríjemnú kyslú chuť, cítite sa úplne bez energie a nehovoriac o tom, že vaše duševné rozpoloženie sa nachádza na bode mrazu?
Prirodzená forma detoxikácie prebieha v organizme permanentne, my máme však na mysli tú riadenú, kedy obmedzíme nežiaduce zložky v potrave, alkohol, siahneme po potravinách a stavíme na zásady, ktoré napomáhajú k efektívnejšiemu prečisteniu.

Aké to teda sú? Čo počas detoxikácie konzumovať?

Pripravte si veľkú zásobu predovšetkým zeleniny. Dajte šancu nielen tej zelenej, ale aj koreňovej. Napríklad repu, zeler či mrkvu v našom jedálničku často nenachádzame. Pripravte si zeleninové šaláty, z brokolice, rukoly a špenátu si pripravte smoothie, kam pridáte prospešné chia semienka.
Myslite rovnako na prísun vlákniny, a to v rozsahu aspoň 30 gramov za deň. Vláknina totiž dokonale prečistí tráviacu sústavu a prečistí črevá od zvyškov potravy. Zamilujte sa do špagetovej dyne, kapusty, bieleho jogurtu, ovocných štiav, citrusových plodov a ďalších. V rámci príloh to chce niečo ľahké, bez zbytočnej kalorickej záťaže. Do šošovicového šalátu môžete primiešať bulgur, alebo quinou.
Tip: Do zeleninových šalátov si pripravte domáce pesto z bazalky a medvedieho cesnaku. Nezabudnite použiť panenský olivový olej a šťavu z citróna alebo limetky.

Pitný režim

Deň začnite pohárom vody s citrónovou šťavou. Vyhnite sa alkoholickým nápojom, kávu a zelený čaj po dobu detoxikácie nahraďte tým bylinkovým. Pripravte si odvar z púpavy, žihľavy, alebo stavte na pestrec mariánsky, ktorý dokáže s pečeňou úplné zázraky.

Dýchajte

Urobte si poriadok v dýchacej sústave. Tiež pľúca potrebujú dostatočne prečistiť a posilniť. V tomto smere pomôže obyčajná chôdza, jazda na bicykli, plávanie, ale tiež tanec či joga. Počas detoxikácie sa odporúča spať s otvoreným oknom, doprajte si sex, zájdite si na lymfatickú masáž, alebo do sauny.

Zamerané na našu dušu

A keď už sme pri tom komplexnom upratovaní, vyhnúť by sme sa v žiadnom prípade nemali našej psychike, s ktorou súvisí mnohé. Zamerajte sa na to, čo vám spôsobuje starosti, a to čo je možné vyriešiť, chcite vyriešiť, čo možno najskôr. Naučte sa odpočívať, odpusťte druhým aj sami sebe a neťahajte sa životom so starými krivdami. 

Lenka Zelnitiusová
Autorka článku